Certifikáty Öko-Tex Standard 100

Co vlastně označení Öko-Tex Standard 100 znamená a proč by jsme ho měly vyžadovat?

Označení Öko-Tex Standard 100 se používá pro textilie testované na přítomnost škodlivin. Pokud toto označení najdete např. na štítku vašeho oblečení nebo domácího textilu, můžete si být jisti, že při jejich výrobě nebyly použity žádné chemické látky.
Výrobek je díky tomu bezpečný pro lidské zdraví.
Testy provádí nezávislé partnerské instituty Öko-Tex Standard 100 na základě rozsáhlého katalogu kritérií. Při testu berou v úvahu řadu látek, které mohou být škodlivé pro lidské zdraví. V mnoha případech dokonce mezní hodnoty pro Öko-Tex Standard 100 přesahují národní i mezinárodní požadavky.

Produktové třídy Öko-Tex Standard 100

třída I = tato produktová třída zahrnuje všechny výrobky pro děti a kojence do věku tří let.

třída II = tato produktová třída zahrnuje všechny výrobky, které přichází přímo do styku s pokožkou. Patří sem např. halenky, košile, spodní prádlo, povlečení nebo matrace

třída III = tato produktová třída zahrnuje všechny výrobky, které nepřichází přímo do styku z pokožkou. Patří sem např. kabáty, bundy nebo vesty.

třída IV = tato produktová třída zahrnuje ostatní textilní výrobky např. dekorační a interiérové doplňky, jako jsou závěsy, potahy, ubrusy aj.

 

Všechny naše látky, které mají certifikát Öko-Tex Standard 100, jsou označené v popisu pod každým produktem. 


Nedoporučujeme, aby jste z látek bez uvedeného certifikátu Öko-Tex Standard 100 tř.I. šili výrobky pro děti do 3 let!
Pokud tedy šijete oblečení pro děti do tří let, je nutné dodržovat zákon § 26 č.258/2000 sb. Nesmíte uvést na trh výrobek, který by ve všech bodech nesplňoval hygienický předpis č. 84/2001 sbírky.

Certifikáty Öko-Tex Standard 100 nejsme povinni předkládat zákazníkům, jsou ale dostupné k nahlédnutí úřadům. 
Při případných kontrolách z ČOI nebo hygieny, vám postačí prohlášení o shodě, které naleznete zde v elektronické podobě: PROHLÁŠENÍ O SHODĚ.